GYIK
A tea hosszú és mozgalmas múltra tekint vissza és egy izgalmas és ízletes jövőt tudhat magáénak. Igy hát nem csoda, hogy a teával kapcsolatban sok érdekes és ízletes kérdés merül fel. A TEEKANNE szívesen megválaszolja kérdéseit és segít Önnek felfedezni ennek az aromás italnak a titkait
Az ásványvízen és a csapvízen kívül minden élelmiszernek van kalóriaértéke, és energiát adnak a szervezetnek. A kalóriaérték azonban élelmiszertől és teafajtától függően változik. Ennek az az oka, hogy az élelmiszerek különböző mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, proteint és zsírt, valamint alkoholt és szerves savakat tartalmaznak, melyek mindegyikét figyelembe kell venni az energiatartalom kiszámításánál.
Mivel gyógynövény – és gyümölcsteáink sok különböző szárított növény – és gyümölcsrészből állnak, a teafajták a megfelelő gyümölcs vagy gyógynövény valamennyi tápanyagát tartalmazzák. Ezen tápanyagok egy része a tea készítésekor bekerül a főzetbe és a teában lévő aromaanyagokkal együtt, karakterest ízt és bizonyos kalóriaértéket – még ha csak nagyon csekély mértékűt is – adnak az italnak.
A vörös bokor vagy „rooibos” – vagy Massai tea a Dél-Afrikában őshonos Asphalatus linearis növény erjesztett fiatal hajtásaiból és tűszerű leveleiből készül. A vörös bokor a pillangósvirágúak (Leguminosae) családjába tartozik és bokorszerűen 50 és 200 cm magasságig nő.
Fermentálás előtt a leveleket és az ágvégeket kb. 0,5 cm hosszú darabokra vágják fel, vízzel megnedvesítik, összepréselik és 10-15 cm vastag rétegekben 8-24 órán át erjesztik. E folyamat során aromaanyagok képződnek és a levelek színe zöldről vörösesbarnásra változik, ami a vörös bokor tea jellegzetes színe. Ezután 1-3 napig napon szárítják.
A vörös bokor tea a fekete és a zöld teával ellentétben nem tartalmaz koffeint.