Mindent a teáról

Kérdések és válaszok

A “keletfríz tea” elnevezés természetesen azt sugallja, hogy a teát Kelet-Frízföldön termesztették, de az ottani zord éghajlat egyáltalán nem alkalmas a tea termesztésre. A név valójában egy speciális ízű teát takar, ami igen népszerű Kelet-Frízföldön.

A keletfríz teakeverék alapja az erős, kiegyensúlyozott, malátás Assam tea, amit a receptúrától függően kiváló minőségű Darjeeling, Ceyloni, Jávai vagy Szumátrai fajtákkal egészítenek ki. A keletfrízek legszívesebben Kluntjes-vel (kandis cukorral) és „Rohm“-mal (tejszínnel) fogyasztják a teát.

Ezt a népszerű, aromás fekete teát Earl Grey of Howick Hall után nevezték el, aki Nagy-Britannia miniszterelnöke volt 19. század elején, IV. Vilmos király uralkodása alatt. Az „Earl Grey” tea finom zamata a bergamottnarancs (citrus bergamia) héjából kivont olajból származik.

E különleges név eredetéhez számos legenda kapcsolódik. A legvalószínűbb a következő:

Miniszterelnökként Earl Grey egy követet küldött diplomáciai misszióra Kínába. Ez a követ véletlenül megmentette egy kínai mandarin (a mandarin egy magas rangú kínai hivatalnok) életét, aki hálából egy csodálatosan zamatos teát küldött Earl Grey-nek Angliába. A teát bergamottolajjal ízesítették. Earl Grey-t teljesen lenyűgözte a csodálatos ízvilág és attól kezdve csak ebből a teából rendelt teakereskedőjétől. Idővel aztán a teát ezen első „pártfogójáról“ nevezték el. Ma az „Earl Grey” tea a világ egyik legkedveltebb teakeveréke.

Az angol keverék leginkább Anglián kívül kapható. Az ezen a néven forgalmazott teák különböző régiók teafajtáit tartalmazzák és erőteljes ízviláguk van, ami jellemző az Angliában fogyasztott teák többségére. Az angol keverékhez jól illik a tej és a cukor.

Az orosz teát karaván teának is hívják. Így hívták azt a teát, amelyet tevék szállítottak Kínából Oroszországon keresztül Európába. Ma az orosz tea, orosz teakeverék néven kapható. Enyhén füstös íze van.

Az Orang Pekoe” („narancs-pekoe”) egy tea minőséget, más szóval egy tealevél méretet jelent. Az Orange Pekoe hosszú, inas levelet jelent. Az „Orange” szó az Orániai házra, a holland királyi házra utal és a tea esetében annak „királyi” mivoltát jelenti. Mások szerint a név a maláj „orang” = „nagy” szóból ered.

A zöld és a fekete tea nem származásukban különböznek egymástól, hiszen mindkettő ugyanarról a teanövényről származik. A különbség csak a gyártási eljárásban van. A zöld teával ellentétben a fekete teát fermentálják (erjesztik).

Az ásványvízen és a csapvízen kívül minden élelmiszernek van kalóriaértéke, és energiát adnak a szervezetnek. A kalóriaérték azonban élelmiszertől és teafajtától függően változik. Ennek az az oka, hogy az élelmiszerek különböző mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, proteint és zsírt, valamint alkoholt és szerves savakat tartalmaznak, melyek mindegyikét figyelembe kell venni az energiatartalom kiszámításánál.

Mivel gyógynövény – és gyümölcsteáink sok különböző szárított növény – és gyümölcsrészből állnak, a teafajták a megfelelő gyümölcs vagy gyógynövény valamennyi tápanyagát tartalmazzák. Ezen tápanyagok egy része a tea készítésekor bekerül a főzetbe és a teában lévő aromaanyagokkal együtt, karakterest ízt és bizonyos kalóriaértéket – még ha csak nagyon csekély mértékűt is – adnak az italnak.

A vörös bokor vagy „rooibos” – vagy Massai tea a Dél-Afrikában őshonos Asphalatus linearis növény erjesztett fiatal hajtásaiból és tűszerű leveleiből készül. A vörös bokor a pillangósvirágúak (Leguminosae) családjába tartozik és bokorszerűen 50 és 200 cm magasságig nő.

Fermentálás előtt a leveleket és az ágvégeket kb. 0,5 cm hosszú darabokra vágják fel, vízzel megnedvesítik, összepréselik és 10-15 cm vastag rétegekben 8-24 órán át erjesztik. E folyamat során aromaanyagok képződnek és a levelek színe zöldről vörösesbarnásra változik, ami a vörös bokor tea jellegzetes színe. Ezután 1-3 napig napon szárítják.

A vörös bokor tea a fekete és a zöld teával ellentétben nem tartalmaz koffeint.

A teában kb.180 évvel ezelőtt felfedezett koffeint először „tein”-nek nevezték. Kémiailag a teában lévő koffein azonos a kávéban lévő koffeinnel. Ugyanakkor a teában lévő koffein nem szabad formában található, mint a kávéban, hanem meg van kötve. A teában a koffein aminosavakhoz és csersavhoz van kötve, ami más hatást eredményez.

A teában lévő koffein hosszan tartó, enyhén élénkítő hatást vált ki, ami hosszabb ideig tart, mint a kávé esetében. Ez egyrészt azért van, mert a teában lévő koffeint megkötik az egyéb anyagok, másrészt, mert egy csészényi teában kevesebb koffein van, mint egy csésze kávéban. Egy csésze kávé kb. 30-60 %-kal több koffeint tartalmaz, mint egy csésze tea.

Kis mennyiségű tej vagy tejszín hozzáadása erősíti a tea ízét, lágyítja a benne lévő anyagok csípősen fanyar karakterét.

Angliában kis mennyiségű, kb. 8-10 %-os zsírtartalmú tejszínt használnak, míg Kelet-Frízföldön a zsírosabb tejszínt kedvelik. A teljes (féltartós vagy friss) tej, valamint a sűrített tej egyaránt használatos. Az egyéni ízlés dönti el, hogy melyiket használjuk. Ez természetesen arra is vonatkozik, hogy mennyi tejet, vagy tejszínt adunk a teához, nem lehet általános ajánlást tenni. Irányadó lehet pl. egy adag kávétejszín, amelyet kávézókban gyakran a fekete tea mellé adnak.

A tea minősége és mennyisége mellett a jó minőségű víz és a megfelelő áztatási idő a legfontosabb tényezők egy ízletes csésze tea elkészítéséhez.

Kezdjük a teáskanna, vagy csésze előmelegítésével (töltsük fel a kannát vagy a csészét forró vízzel és hagyjuk kicsit állni).

Csak friss, hideg vizet használjunk. Amennyiben nincs jó csapvíz, használhatunk szűrt vizet vagy (szénsavmentes) vizet is. Soha ne használjunk forró csapvizet. Néhány másodpercig folyassuk a csapból a vizet, amíg elég hideg nem lesz. Ilyenkor nagyon oxigéndús a víz, ami segít megőrizni a tea teljes aromáját.

Tegye fel a vizet forrni. A kicsit hosszabb ideig tartó forralás jobban meglágyítja a vizet. Ne forraljuk túl a vizet, mert elveszíti oxigén tartalmát, és a tea ízetlen lesz. A még lobogó forró vizet öntsük a tealevelekre.

Mivel a teában lévő koffein és a csersav különböző áztatási idő után adja ki maximális hatását, háromtól öt percig tartó áztatási idő az optimális (zöld teánál a víznek valamennyivel hidegebbnek kell lennie és csak 3 percig kell áztatni a teát), mielőtt a teát forrón tálalnánk.

A jegestea finom, frissítő ital, nem csupán hideg tea! Főzzünk a normál mennyiségű teánál háromszor erősebb teát, adjunk hozzá citromlevet, cukrot, vagy mézet ízlés szerint. A poharat 2/3-ig töltsük fel jégkockával és öntsük rá a forró teát és jól keverjük fel.

Azt a vékony réteget, ami a tea lehűlésekor a csésze szélén megjelenik és ami a teát homályossá teszi tea-krémnek hívjuk, és koffeinből, polifenolokból, proteinből, kalcium – és magnéziumsókból és a vizet keménnyé tevő ásványi anyagokból álló komplex vegyület képződése okozza. A levegő oxigénjének hatására nagyobb molekula szerkezetek jönnek létre, amelyek vízben nem oldódnak és kiválnak. Minél keményebb a víz (azaz minél több kalcium – és magnéziumsót tartalmaz), annál több vegyület képződik.

A vizet lágyító vízszűrők használata csökkenti ezen barnás lerakódások kialakulását.

Másik lehetőség a nagyon kemény víz lágyítására, hogy a vizet 2-3 perccel tovább forraljuk. Ezáltal a vízben lévő mész (kálciumkarbonát) oldhatatlanná válik és összegyűlik a kanna alján világos színű vízkő formájában.

Az adott régió vízkeménységét az illetékes vízművektől tudja megkérdezni. Mindenesetre ez a filmréteg nem befolyásolja a tea ízét és semmilyen hatása nincs az egészségre.

Ha egy ideje már használunk egy teáskannát, azon lerakódás alakul ki. Ennek a patina rétegnek nincs hatása a tea ízére és nem kell eltávolítani. Csupán ki kell öblíteni a teáskannát forró vízzel használat előtt és után. Soha ne tegyen mosószert a teáskannába.

A teát mindig jól lezárt edényben, hőforrástól távol, és abszolút száraz helyen tároljuk. A legideálisabbak a fém teatartók, a barna üvegből, vagy porcelánból készült tárolóedények. A műanyag tartókat nem ajánljuk. A tároló edényeket csak teák céljára szabad használni, hogy ne befolyásoljuk a teák finom ízét.

A ‚high tea‘ egy brit hagyomány, ami most kezd visszatérni. Ez egy délutáni tea, de annál több – szendvicseket, falatkákat, gyümölcs tortát és természetesen teát szolgálnak fel. High tea idején nem csak isznak, hanem esznek is.

Sütik használata

Elfogadom a weboldal működéséhez szükséges sütik (szükséges sütik) használatát, hogy olyan termékeket és szolgáltatásokat kínáljanak nekem, amelyek megfelelnek a fő érdeklődési körömnek, és lehetővé teszik a statisztikák összeállítását (teljesítményhez kapcsolódó sütik), valamint hozzáférést személyre szabott termékekhez és szolgáltatásokhoz a weboldalon (marketing sütik). Bármikor visszavonhatom beleegyezésemet. Ha nem akar egyetérteni ezzel, akkor az alapvető sütikre korlátozódunk, és a tartalom nem lesz személyre szabva. További információt itt talál. A beállításokat bármikor megváltoztathatja az oldal tetején található "Süti-beállítások" menüpontban.

Beállítások Elfogad
Cookie Einstellungen
Szükséges sütik
Működéshez kapcsolódó sütik
Marketing sütik
Szükséges sütik

Ezek a sütik a weboldalunk működéséhez szükségesek, és rendszereinkben nem inaktiválhatók. Ezeket a sütiket általában csak azokra a tevékenységekre reagálva állítják be, amelyeket a szolgáltatási kérelem teljesítése érdekében tesz, például az adatvédelmi beállítások megadásához, a regisztrációhoz vagy az űrlapok kitöltéséhez. Lehetővé teszik a kosár funkció kezelését és a fizetési folyamatot, valamint segítenek a biztonsági problémák kezelésében, valamint a jogszabályi előírások betartásában. Beállíthatja böngészőjét, hogy blokkolja ezeket a sütiket, vagy értesítse Önt ezekről a sütikről. Azonban ekkor előfordulhat, hogy a webhely egyes részei nem működnek.

Működéshez kapcsolódó sütik

Ezek a sütik lehetővé teszik a weboldal használatának elemzését, hogy mérni és javítani tudjuk a teljesítményüket. Bizonyos esetekben ezek a sütik javíthatják a kérelmek feldolgozásának sebességét, és segítenek megjegyezni az Ön által kiválasztott oldalbeállításokat. Ha visszautasítja ezeket a cookie-kat, az nem az Ön igényire szabott ajánlásokat eredményezhet, vagy a webhely lassan reagálhat.

Marketing sütik

Ezeket a sütiket hirdetési partnereink helyezhetik el weboldalunkon. Ezek a vállalatok felhasználhatják őket az érdeklődési kör profiljának létrehozására és az Önnek releváns hirdetések megjelenítésére más webhelyeken. A böngésző és az eszköz egyedi azonosításával működnek. Ezeknek a sütiknek az elutasításával olyan hirdetések jelenhetnek meg, amelyek nem relevánsak az Ön számára, vagy amelyek nem tudnak csatlakozni a Facebookhoz, a Twitterhez vagy más közösségi hálózatokhoz, illetve nem oszthatnak meg tartalmat a közösségi hálózatokon. Ha bekapcsolja a marketing sütiket, akkor egyben a működési sütiket is engedélyezi, mert a nyomon követés szükséges a marketing sütikhez. Ha aktiválja a marketing sütiket, akkor egyetért a nyomkövetési sütik aktiválásával is.

Beállítások mentése