GYIK
A tea hosszú és mozgalmas múltra tekint vissza és egy izgalmas és ízletes jövőt tudhat magáénak. Igy hát nem csoda, hogy a teával kapcsolatban sok érdekes és ízletes kérdés merül fel. A TEEKANNE szívesen megválaszolja kérdéseit és segít Önnek felfedezni ennek az aromás italnak a titkait
Kis mennyiségű tej vagy tejszín hozzáadása erősíti a tea ízét, lágyítja a benne lévő anyagok csípősen fanyar karakterét.
Angliában kis mennyiségű, kb. 8-10 %-os zsírtartalmú tejszínt használnak, míg Kelet-Frízföldön a zsírosabb tejszínt kedvelik. A teljes (féltartós vagy friss) tej, valamint a sűrített tej egyaránt használatos. Az egyéni ízlés dönti el, hogy melyiket használjuk. Ez természetesen arra is vonatkozik, hogy mennyi tejet, vagy tejszínt adunk a teához, nem lehet általános ajánlást tenni. Irányadó lehet pl. egy adag kávétejszín, amelyet kávézókban gyakran a fekete tea mellé adnak.
A tea minősége és mennyisége mellett a jó minőségű víz és a megfelelő áztatási idő a legfontosabb tényezők egy ízletes csésze tea elkészítéséhez.
Kezdjük a teáskanna, vagy csésze előmelegítésével (töltsük fel a kannát vagy a csészét forró vízzel és hagyjuk kicsit állni).
Csak friss, hideg vizet használjunk. Amennyiben nincs jó csapvíz, használhatunk szűrt vizet vagy (szénsavmentes) vizet is. Soha ne használjunk forró csapvizet. Néhány másodpercig folyassuk a csapból a vizet, amíg elég hideg nem lesz. Ilyenkor nagyon oxigéndús a víz, ami segít megőrizni a tea teljes aromáját.
Tegye fel a vizet forrni. A kicsit hosszabb ideig tartó forralás jobban meglágyítja a vizet. Ne forraljuk túl a vizet, mert elveszíti oxigén tartalmát, és a tea ízetlen lesz. A még lobogó forró vizet öntsük a tealevelekre.
Mivel a teában lévő koffein és a csersav különböző áztatási idő után adja ki maximális hatását, háromtól öt percig tartó áztatási idő az optimális (zöld teánál a víznek valamennyivel hidegebbnek kell lennie és csak 3 percig kell áztatni a teát), mielőtt a teát forrón tálalnánk.
A jegestea finom, frissítő ital, nem csupán hideg tea! Főzzünk a normál mennyiségű teánál háromszor erősebb teát, adjunk hozzá citromlevet, cukrot, vagy mézet ízlés szerint. A poharat 2/3-ig töltsük fel jégkockával és öntsük rá a forró teát és jól keverjük fel.