Termőterületek

Ázsia, Afrika és Európa - a tea ma otthon van a világ minden részén! A teanövény szereti a sok napfényt, de a pangó vizet nem.

A tea az Egyenlítőtől harminc fokra északra és délre húzódó övezetben virágzik. A legnagyobb tea termesztők India és Kína, míg a legnagyobb exportőrök Sri Lanka és Kenya.

 

A legfontosabb tea termelők:

1) Kína
2) India
3) Kenya
4) Sri Lanka
5) Indonézia

  • Kína
  • India - Darjeeling
  • India - Assam
  • Ceylon
  • Indonézia - Jáva
  • Indonézia - Szumátra
  • Törökország
  • Afrika
  • Formosa

Kína

Kínában mintegy 5000 éve termesztenek zöld teát. A 19. századig a Közép-birodalom volt a világ egyetlen tea exportőre.

A tea hazája

Ma Kína a világ legnagyobb tea termelője, évente kb. 1 millió tonnás termeléssel (Forrás: Deutscher Teeverband e.V.).

Az összes déli és középső tartományban folyik teatermesztés, általában nagyméretű ültetvényeken. Kína mindenféle teát gyárt, a zöld, sárga, fehér és  oolong teától a pu-erh és természetesen a fekete teáig, amit Kínában nem igazán fogyasztanak.

Ezen sokszínűség miatt a kínai teák sok különféle ízben készülnek

India - Darjeeling

Darjeeling egy indiai, nyugat-bengáli város neve, róla nevezték el a körülötte lévő híres teatermesztő régiót.

India - Darjeeling

A Darjeeling ültetvények közel 3000 m magasságban, a Himalája déli lejtőin találhatók. A hűvös éjszakák és az intenzív hegyi napsütés miatt itt teremnek a világ legfinomabb és legértékesebb teái. A nagy magasság miatt a tealevelek lassabban nőnek. Ettől a leveleknek intenzívebb és teljesebb aromája van.

A Darjeeling teát a teák pezsgőjének tartják, és a mintegy 100 teaültetvény jó része olyan híres, mint a legjobb francia bortermő vidékek.

Két fajtát különböztetünk meg: az első virágzást (tavaszi betakarítás) és a második virágzást (nyári betakarítás). Az első virágzás könnyű és enyhe aromájú és nagyon világos teát eredményez. A második virágzás teljesebb, intenzívebb, nagyon aromás és fűszeresebb, és muskotályos ízű csészét eredményez.

Az őszi termés, amit a monszun után szüretelnek nagyon aromás és könnyű teát eredményez.

Egyébként a két legrégibb darjeelingi birtokot, a Steinthalt és a Happy Valley-t német misszionáriusok alapították nagyon régen

India - Assam

Assam, indiai állam a Brahmaputra két partján elterülő széles síkságokat öleli fel.

India - Assam

Északról a Himalája keleti nyúlványa határolja. Assam államban található a világ legnagyobb összefüggő teatermő területe.

Az Assam tea malátás és testes és erős színe van. Sok különböző teakeverék elkészítéséhez használják különleges aromája miatt (például ez az alapja a keleti fríz teának).

Ceylon

A ma Sri Lankának nevezett országból származó teát hagyományosan az ország régi nevén, ceyloni teaként emlegetik.

A Pidurutalagala csúcsnál 2525 m magasságot elérő Nuwara Eliya magasföld a sziget déli részén terül el. Az Uva és Uda Pusselawa régiók ezen magasföldek keleti részén találhatók, míg a Dimbula és Dickoya térségek a nyugati oldalon vannak.

Ceylon szigetén egész évben szüretelik a teát. Keleten (Uva)a száraz évszakban, júniustól szeptemberig takarítják be a legjobb minőségű teát, mialatt a monszun a nyugati térségbe esőt hoz. Nyugaton (Dimbula és Dickoya) a legjobb minőségű teát a decembertől márciusig tartó száraz időszakban takarítják be, amikor keleten zajlik a monszun időszak.

A tea fanyar ízű és erős színve van, ezért "csészébe zárt aranynak" nevezik . A Nuwara Eliya magasföldről származó tea nagyon világos színű.

Indonézia - Jáva

Jáván, a Nagy Szunda szigetek legkisebbikén, ahol trópusi klíma uralkodik, a teaültetvények kelet-nyugati irányban átszelik a szigetet és a tea Pengalengan fennsík vulkanikus talaján terem.

A teának gyümölcsös, enyhén aromás íze és világos barna színe van. A jávai teát egész évben szüretelik.

Indonézia - Szumátra

Szumátra a maláj szigetvilág második legnagyobb szigete, amely az egyenlítői övezetben található, trópusi éghajlata van és szinte egész évben csapadékos.

A sziget nyugati partján délről a meredek lejtőjű Barisa hegység, míg északról a Pegunungan hegység alkotnak hegyvonulatot. A hegyek vulkanikus eredetűek és néhány kisebb vulkán még ma is működik.

A tea ültetvényeket a sziget eredeti trópusi esőerdős területén hozták létre. Egy második, kisebb tea termelő terület található észak-keleten, a hegyek keleti szélénél, Deli és Medan közelében. A termelők főként egész évben egyenletes minőségű, jó teakeveréket állítanak elő.

Törökország

Törökországban a teát a a Fekete-tenger keleti partján, Rize város környékén termesztik. A leveleket évente háromszor takarítják be, májustól októberig.

A különleges éghajlati viszonyoknak köszönhetően a török tea különösen könnyű és alacsony hozamú.

A teának mahagóni színe van és az Argentínában termesztett teához hasonlít

Afrika

Kenya Afrika keleti részén, az Egyenlítő mentén található mintegy 400 km hosszú partszakasszal az Indiai óceán mentén.

A tengerparttól a szárazföld belseje felé haladva a magasság fokozatosan emelkedik 1500–2000 méterig. A felföldek termékeny vulkánikus talajjal rendelkeznek. Az Aberdare hegység délről tornyosul a felvidék fölé. Ezek alkotják a Nagy hasadékvölgy nyugati peremét, ahol évente 800 - 1900 mm csapadék esik az 1000 méteres emelkedő mindkét oldalán. (Összehasonlításképpen, Németországban évente 766 mm csapadék hullik). Kenya legnagyobb tea ültetvényeit 1921 és 1925 között alapították, és még ma is élen járnak a tea termesztésben. A világ tea termesztésének kb. 15%-a származik Afrikából. Kenya a világ legnagyobb exportőre. A kenyai tea nagyon erős, élénk íze van és rézvörös színű.

Formosa

Formosa szigetén (a mai Tajvanon) 300 éve termesztenek teát.

A fő termőterületek Taipai, Taoyuand és Hsinchu környékén vannak, valamint az északi felföldeken. A leveleket évente hatszor takarítják be. A tea ismerők különösen nagyra értékelik az ország oolong teáit, amelyek gyártása bonyolult, de kiváló minőségű teát eredményez. Ezek, a csupán kis mennyiségben hozzáférhető teák csillagászati árakért kelnek el az ínyencek és a tea szerelmesei körében.

Minden, amit a teáról tudni kell

A tea termesztéstől a tea feldolgozásig

Válasszon egy kategóriát

Camellia sinensis teanövény

Camellia sinensis teanövény

Gyümölcs- és gyógytea

Gyümölcs- és gyógytea

Termőterületek

Termőterületek

Tea szüret

Tea szüret

Tea gyártás

Tea gyártás

Teafilter

Teafilter

Géptörténet

Géptörténet

Teakóstoló

Teakóstoló

Vanília-Rooibos karácsonyi süti

Karácsonyi klasszikus különleges módon elkészítve.

Nézze meg a receptet

Szerencse kis csészékben

A hihetetlenül ízletes eperkrémes cupcake-k örömet okoznak Önnek.

Nézze meg a receptet

TEEKANNE a facebook-on

Látogasson el facebook oldalunkra és fedezze fel a tea és a TEEKANNE érdekes ...

Fedezze fel a TEEKANNE-t a facebook-on.