A zöld és fekete tea ugyanarról a növényről származik. A különbség a feldolgozásban van.
A zöld teát hőkezelésnek teszik ki, ami megakadályozza az erjedést, míg a fekete tea eltérő külsejét és ízét az erjesztésnek köszönheti.
Ez egy komplex folyamat, amelynek során a lédús zöld tea levelekből finom fekete tea lesz. Mivel a friss tealevelek a kávébabbal ellentétben, azonnal feldolgozásra került ott az ültetvényen, ahol teremnek.
A zöld és fekete tea ugyanarról a növényről származik. A különbség a feldolgozásban van. A zöld teát hőkezelésnek teszik ki, ami megakadályozza az erjedést, míg a fekete tea eltérő külsejét és ízét az erjesztésnek köszönheti.
Fekete tea:
Ez egy komplex folyamat, amelynek során a lédús zöld tea levelekből finom fekete tea lesz. Mivel a friss tealevelek a kávébabbal ellentétben, azonnal feldolgozásra került ott az ültetvényen, ahol teremnek.
A tea az alábbi munkafolyamatokon megy keresztül:
Puskapor, tűtea, Mu Tan tea és jádegyűrű tea – csak néhány példa arra a különféle válogatásra és minőségre, amelyből a zöd tea kedvelők válogathatnak. Éppúgy, mint a fekete teánál, a zöld teánál is többlépcsős folyamatra van szükség ahhoz, hogy ennek a finom italnak a teljes ízvilága kibontakozzon.
A zöld és fekete tea ugyanarról a növényről származik. A különbség a feldolgozásban van. A zöld teát hőkezelésnek teszik ki, ami megakadályozza az erjedést, míg a fekete tea eltérő külsejét és ízét az erjesztésnek köszönhet.
A zöld tea kedvelőinek, ahogyan a fekete tea szerelmeseinek is, hihetetlen gazdag teaválaszték áll rendelkezésükre. A zöld tea még mindig gyakran kézzel készül .Kínában és Japánban ezerféle típusú és minőségű tea van. Ezekre néhány példa:
A fiatalság forrása, energiát ad és védelmet biztosít – a zöld teának óriási ereje van. És éppen úgy, mint a fekete tea rengeteg létfontosságú összetevőt tartalmaz: vitaminokat, így C vitamint (ami erősíti az immunrendszert) és B1 vitamint (ami elősegíti a koncentrációt és csökkenti a stresszt), ásványi fluoridot (ami megelőzi a fogszuvasodást és fontos a csontok egészsége szempontjából) és cinket (amire különösen terhesség alatt van nagy szükség) és az EGCG (epigallocatechin gallat) bioaktív anyagot, ami gátolja a rákos sejtek képződését, a véralvadást, és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. És végül, de nem utolsósorban az EGCG gátolja a sejtek oxidációs folyamatát, ami által lassítja az öregedési folyamatot. Számos tudós vélekedik úgy, hogy a tea napi rendszerességgel való fogyasztása az egyik oka annak, hogy az ázsiai emberek olyan hosszú életet élnek.
Előnyei és rendkívül finom aromája miatt már a szakácsok és a kozmetikai ipar is felfedezte a zöld tea sokféle felhasználási módját. A víz helyett zöld teával készített kompótoknak nagyon egyedi íze van. A kozmetikai ipar antioxidáns tulajdonságait használja fel a különböző bőrápoló termékek megalkotásához, csodálatos illatát pedig parfümökben hasznosítják.
A fehér tea a teák csúcspontja. Nagyon gondosan kell eljárni ennek az exkluzív tea különlegességnek a gyártásakor. Csak ily módon lehetséges a kristálytiszta narancs-sárga és friss, könnyű ízű teát előállítani.
Értékes és ritka - A fehér tea egy nagyon különleges ínyencség, amelynek gyártása különleges gondosságot igényel. A friss tealeveleket csak napon szárítják. A készítés során a folyadékveszteséget, a napfény mennyiségét és a szárítás időtartamát egy szakembernek gondosan ellenőriznie kell. Az előállított tea kristálytisztán átlátszó, világos ill. narancssárga színű. A fehér tea íze a zöld és fekete tea íze között helyezkedik el, kombinálva a teabimbó friss aromájával. A fehér tea kedvelők állítják, hogy frissítő hűvössége nemcsak a szomjúságot oltja, de belső nyugalmat is teremt.
Az oolong tea egy különleges élmény ismerői számára. A füstös aromájú oolong teák íze a zöld és fekete tea között helyezkedik el. A fermentálási folyamat korai befejezése miatt a keletkező tea “kívül fekete, belül zöld”.
Nem zöld - nem fekete - az oolong teákat csak félig fermentálják, mert a fermentálási folyamatot korán megszakítják. Azt mondhatjuk, hogy az oolong teák “kívül feketék, belül zöldek ”. A oolong tea más tea variációk számos jótékony összetevőjét tartalmazza, általában a fekete és a zöld tea között elhelyezkedő füstös aromája van.
A puerh tea ugyanarról a növényről származik, mint a fekete és zöld teák, de nagyon más az íze, mint “unokatestvéreinek”. Furcsa földes aromája és “zsírfaló” tulajdonságai miatt népszerű a teafajta ismerői körében. Kínában gyógyászati célokra használják.
50 évig érlelt - a puerh tea többsége a kínai Yunnan tartományból származik és ugyanabból a növényből készül, mint a fekete és zöld tea. A különbség a fermentálási és érlelési folyamatban rejlik. Rendkívül sötét színű tea, amelynek szokatlan földes íze van. Ugyanazokat a jótékony összetevőket tartalmazza, mint a fekete és zöld tea, ezen kívül állítólag "zsírfaló" tulajdonsággal rendelkezik, ami tisztítja a testet. Kínában a puerh teát az emésztési problémák és a hasmenés kezelésére használják, tisztítja a vért, csökkenti a koleszterin szintet és a vérzsír szintet.
A tea termesztéstől a tea feldolgozásig