Tea gyártás

A zöld és fekete tea ugyanarról a növényről származik. A különbség a feldolgozásban van.

A zöld teát hőkezelésnek teszik ki, ami megakadályozza az erjedést, míg a fekete tea eltérő külsejét és ízét az erjesztésnek köszönheti.

  • Fekete teaFekete tea
  • Zöld teaZöld tea
  • Fehér teaFehér tea
  • Oolong Tea Oolong Tea
  • Puerh teaPuerh tea

Fekete tea

Ez egy komplex folyamat, amelynek során a lédús zöld tea levelekből finom fekete tea lesz. Mivel a friss tealevelek a kávébabbal ellentétben, azonnal feldolgozásra került ott az ültetvényen, ahol teremnek.

 
Teagyártás - fekete tea

A zöld és fekete tea ugyanarról a növényről származik. A különbség a feldolgozásban van. A zöld teát hőkezelésnek teszik ki, ami megakadályozza az erjedést, míg a fekete tea eltérő külsejét és ízét az erjesztésnek köszönheti.
Fekete tea:
Ez egy komplex folyamat, amelynek során a lédús zöld tea levelekből finom fekete tea lesz. Mivel a friss tealevelek a kávébabbal ellentétben, azonnal feldolgozásra került ott az ültetvényen, ahol teremnek.

A tea az alábbi munkafolyamatokon megy keresztül:

Léptet 1/6
Fonnyasztás
Ahhoz, hogy a tealevelek a további feldolgozás számára kellően puhák legyenek a fonnyasztáshoz szétterítik őket, aminek során elveszítik nedvességtartalmuk 30% - 70%-át, a termő területtől függően.
Léptet 2/6
Hengerlés
A hengerlés során a levelek sejtfalát összetörik, így az oxigén reakcióra lép a sejt citoplazmával.
Léptet 3/6
Erjesztés
Az erjesztés a levelek hengerlése során a sejtekből felszabaduló citoplazma oxidációját jelenti. A folyamat során megváltozik a levelek színe és kialakul jellegzete aromájuk
Léptet 4/6
Szárítás
A szárítás lehetővé teszi a tea megőrzését, annak romlása nélkül. A szárítókemencében a fermentált levelekből eltávozik a maradék nedvesség és a leveleken megszárad a sejtnedv. Az erjesztés során rézvörösre színűre váló leveleket a szárítás sötétbarnára, vagy feketére változtatja. Később, a tea főzésekor a levelekre rászáradt sejtnedv kioldódik a forró vízben és rézvörös, aromás és élénkítő italt eredményez.
Léptet 5/6
Válogatás
A kész teát a levelek mérete szerint osztályozzák a rostáló gépben. Ebben a szakaszban a szakemberek a leveles teák és tört levelű teát között tesznek különbséget. A tealevél mérete azonban nem határozza meg a tea minőségét.
Léptet 6/6
Csomagolás
A méret szerinti osztályozás után a teát hagyományosan fém fóliával bélelt rétegelt lemezes fadobozba csomagolják, de ma már egyre több teát csomagolnak papírtasakba. Az ily módon a környezeti hatásoktól védett tea szállítható és hajóra rakható.

Zöld tea

Puskapor, tűtea, Mu Tan tea és jádegyűrű tea – csak néhány példa arra a különféle válogatásra és minőségre, amelyből a zöd tea kedvelők válogathatnak. Éppúgy, mint a fekete teánál, a zöld teánál is többlépcsős folyamatra van szükség ahhoz, hogy ennek a finom italnak a teljes ízvilága kibontakozzon.

 
Tea gyártás - zöld tea

Különbség a feldolgozásban

A zöld és fekete tea ugyanarról a növényről származik. A különbség a feldolgozásban van. A zöld teát hőkezelésnek teszik ki, ami megakadályozza az erjedést, míg a fekete tea eltérő külsejét és ízét az erjesztésnek köszönhet.

Puskapor, tű tea és jádegyűrű tea?

A zöld tea kedvelőinek, ahogyan a fekete tea szerelmeseinek is, hihetetlen gazdag teaválaszték áll rendelkezésükre. A zöld tea még mindig gyakran kézzel készül .Kínában és Japánban ezerféle típusú és minőségű tea van. Ezekre néhány példa:

  • Puskapor: kis hengeres golyócskák, kevésbé katonás kínai elnevezéssel: zhucha, vagy gyöngy tea.
  • Tű tea: ez a tea úgy készül, hogy a levelek végén folyamatosan kézzel hengergetik egy kályhán, amit alulról fűtenek. Általában rendkívül magas minőségű és ezüst tű tea néven is forgalmazzák.
  • Mu Tan tea:kosár formára alakított tea, lehet fekete tea is
  • Jádegyűrű tea: csak a hosszú hajtásokat alakítják gyűrűvé. Rendkívül drága!

Egészség

A fiatalság forrása, energiát ad és védelmet biztosít – a zöld teának óriási ereje van. És éppen úgy, mint a fekete tea rengeteg létfontosságú összetevőt tartalmaz: vitaminokat, így C vitamint (ami erősíti az immunrendszert) és B1 vitamint (ami elősegíti a koncentrációt és csökkenti a stresszt), ásványi fluoridot (ami megelőzi a fogszuvasodást és fontos a csontok egészsége szempontjából) és cinket (amire különösen terhesség alatt van nagy szükség) és az EGCG (epigallocatechin gallat) bioaktív anyagot, ami gátolja a rákos sejtek képződését, a véralvadást, és segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. És végül, de nem utolsósorban az EGCG gátolja a sejtek oxidációs folyamatát, ami által lassítja az öregedési folyamatot. Számos tudós vélekedik úgy, hogy a tea napi rendszerességgel való fogyasztása az egyik oka annak, hogy az ázsiai emberek olyan hosszú életet élnek.

Italok, ételek, krémek

Előnyei és rendkívül finom aromája miatt már a szakácsok és a kozmetikai ipar is felfedezte a zöld tea sokféle felhasználási módját. A víz helyett zöld teával készített kompótoknak nagyon egyedi íze van. A kozmetikai ipar antioxidáns tulajdonságait használja fel a különböző bőrápoló termékek megalkotásához, csodálatos illatát pedig parfümökben hasznosítják.

Léptet 1/6
Zöld tea ivó
Az elmúlt 5000 év során a tea készítésnek számtalan különböző módja alakult ki:

Egyes zöld tea ivók "kimossák" a teát úgy, hogy a levelekre öntött első vizet kiöntik, betartva ily módon az ősi kínai higiéniai előírásokat.
Léptet 2/6
Forró víz
Vannak akik nem forralják fel teljesen a vizet, csak 60 fokra felmelegítik. Ez azonban utána hosszú áztatási időt igényel. A levelekből második főzet is készíthető.
Léptet 3/6
Fizika
A fizika törvényei szerint, azonban a forró (100 fokos) víz oldja ki a legtöbb aktív hatóanyagot a zöld tea levelekből.
Léptet 4/6
Tudta Ön, hogy ...
... Kínában a zöld tea több ezer féle változatát gyártják?
Léptet 5/6
Tudta Ön, hogy...
... Japánban a teaültetvényeken meleg levegőt fújó ventilátorokat használnak télen, hogy védjék a palántákat a fagytól?
Léptet 6/6
Tudta Ön, hogy...
... a tea olyan sok fluoridot tartalmaz, hogy két csésze fedezi egy felnőtt ember napi szükségletét?

Fehér tea

A fehér tea a teák csúcspontja. Nagyon gondosan kell eljárni ennek az exkluzív tea különlegességnek a gyártásakor. Csak ily módon lehetséges a kristálytiszta narancs-sárga és friss, könnyű ízű teát előállítani.

Értékes és ritka - A fehér tea egy nagyon különleges ínyencség, amelynek gyártása különleges gondosságot igényel. A friss tealeveleket csak napon szárítják. A készítés során a folyadékveszteséget, a napfény mennyiségét és a szárítás időtartamát egy szakembernek gondosan ellenőriznie kell. Az előállított tea kristálytisztán átlátszó, világos ill. narancssárga színű. A fehér tea íze a zöld és fekete tea íze között helyezkedik el, kombinálva a teabimbó friss aromájával. A fehér tea kedvelők állítják, hogy frissítő hűvössége nemcsak a szomjúságot oltja, de belső nyugalmat is teremt.

Oolong Tea

Az oolong tea egy különleges élmény ismerői számára. A füstös aromájú oolong teák íze a zöld és fekete tea között helyezkedik el. A fermentálási folyamat korai befejezése miatt a keletkező tea “kívül fekete, belül zöld”.

Nem zöld - nem fekete - az oolong teákat csak félig fermentálják, mert a fermentálási folyamatot korán megszakítják. Azt mondhatjuk, hogy az oolong teák “kívül feketék, belül zöldek ”. A oolong tea más tea variációk számos jótékony összetevőjét tartalmazza, általában a fekete és a zöld tea között elhelyezkedő füstös aromája van.

Puerh tea

A puerh tea ugyanarról a növényről származik, mint a fekete és zöld teák, de nagyon más az íze, mint “unokatestvéreinek”. Furcsa földes aromája és “zsírfaló” tulajdonságai miatt népszerű a teafajta ismerői körében. Kínában gyógyászati célokra használják.

50 évig érlelt -  a puerh tea többsége a kínai Yunnan tartományból származik és ugyanabból a növényből készül, mint a fekete és zöld tea. A különbség a fermentálási és érlelési folyamatban rejlik. Rendkívül sötét színű tea, amelynek szokatlan földes íze van. Ugyanazokat a jótékony összetevőket tartalmazza, mint a fekete és zöld tea, ezen kívül állítólag "zsírfaló" tulajdonsággal rendelkezik, ami tisztítja a testet. Kínában a puerh teát az emésztési problémák és a hasmenés kezelésére használják, tisztítja a vért, csökkenti a koleszterin szintet és a vérzsír szintet.

Minden, amit a teáról tudni kell

A tea termesztéstől a tea feldolgozásig

Válasszon egy kategóriát

Camellia sinensis teanövény

Camellia sinensis teanövény

Gyümölcs- és gyógytea

Gyümölcs- és gyógytea

Termőterületek

Termőterületek

Tea szüret

Tea szüret

Tea gyártás

Tea gyártás

Teafilter

Teafilter

Géptörténet

Géptörténet

Teakóstoló

Teakóstoló

Vanília-Rooibos karácsonyi süti

Karácsonyi klasszikus különleges módon elkészítve.

Nézze meg a receptet

Szerencse kis csészékben

A hihetetlenül ízletes eperkrémes cupcake-k örömet okoznak Önnek.

Nézze meg a receptet

TEEKANNE a facebook-on

Látogasson el facebook oldalunkra és fedezze fel a tea és a TEEKANNE érdekes ...

Fedezze fel a TEEKANNE-t a facebook-on.