Nagyon kedvelt és széles körben élvezett.
A különböző gyógy- és gyümölcsteák készítéséhez használt leveleket, virágokat, gyümölcsöket, kérgeket, magokat és gyökereket mossák, szárítják és megfelelő méretűre aprítják. Ezután fogyasztásra készek. Csak tiszta természet a teakedvelő csészéjében!
Nagyon kedvelt és széles körben élvezett.
A statisztikai adatok szerint minden egyes osztrák ember évente pontosan 180 gramm fekete teát fogyaszt. Viszont több mint háromszor ennyi gyógy- és gyümölcsteát! Nem csoda: hiszen van-e jobb, mint egy csésze gőzölgő csipkebogyó tea egy hideg téli napon, vagy egy csésze hideg gyümölcstea a nyári melegben, vagy egy hársfatea, amikor közelít a megfázás? Mi több, a gyógy- és gyümölcsteáknak csak előnyei vannak. Nem tartalmaznak koffeint és kalóriát, fogyaszthatók melegen és hidegen a nap bármely szakaszában, fiatalok és idősek egyaránt kedvelik. Rengeteg íz közül lehet választani, és minden évben új teák jelennek meg.
A fekete és zöld teával ellentétben, amelyek csak tealevelekből készülnek, a gyógy- és gyümölcsteákhoz a növény sok különféle egyéb részét is felhasználják: a gyökereket, leveleket, virágot és a gyümölcsöt!
... Ausztriában az Osztrák Élelmiszeripai Kódex pontosan meghatározza a gyógynövények és gyümölcsök felhasználását .
A gyógyteákat már évezredek óta használják gyógyászati célokra.
Ebben a témában a legrégebbi írások a Shen Nung kínai császár (kr. e. 2700) gyógynövényes könyvéből származnak. Egyiptomban az Ebers Papirusz már kr.e. 1550-ben több mint 700 különböző gyógy- és gyümölcstea készítési receptet írt le. Bingeni Szent Hildegard (1098–1179) híres volt ilyen irányú ismereteiről és sokan még ma is használják a receptjeit. A teának egy filteres tasakkal való kényelmes elkészítése, a sok különféle ízvariáció és a termékek megalkotóinak kreativitása a korábban a patikusok által árusított gyógynövényeket modern italokká varázsolta, amelyeket az emberek minden korosztálya kedvelt szomjoltónak tart. Még sűrűbben is fogyasztják, mint a hagyományos fekete teát.
... a gyógy- és gyümölcsteák ideálisan keverhetők? A borsmenta pl. csodálatos zamatot adhat egy gyümölcsteának.
Sok növény orvosi hatása a bennük lévő alkotóelemeken alapul, amelyek még nem teljesen ismertek annak ellenére, hogy már több ezer éve használják őket.
Növényenként változnak és gyakran a kellemes ízhatással együtt találkozunk velük. A kamillát naponta fogyasztják a román országokban és Ausztriában pl. azulén tartalmáért, ami italban elfogyasztva, vagy külsőleg alkalmazva egyaránt felveszi a harcot a fertőzésekkel. A menta és citromfű különböző változataiban található illóolajoknak relaxáló és görcsoldó hatása van, a citromvirágban lévő alkotóelemeknek izzasztó és lázcsillapító hatása van, a gyömbér és az ánizs segíti az emésztést, a valeriana enyhíti az alvási problémákat, a bodza- és hagyományos teának antioxidáns hatása van, ezáltal megakadályozzák a rosszindulatú sejtelváltozások kialakulását.
Bogyók, gyümölcsök és gyógynövények mindenütt nőnek az erdőkben és mezőkön, de a teakészítéshez használt összetevőket ellenőrzött módon termesztik.
Ez garantálja az egyenletes minőséget. A szárított növények továbbfeldolgozás előtt szigorú minőségellenőrzésen mennek át. Ennek keretében sor kerül érzékszervi vizsgálatokra, ami azt jelenti, hogy a tea tesztelők vizuálisan, szagra és ízre is megvizsgálják a termékeket, hogy biztosan megfelelnek-e a követelményeknek. Emellett a tea laboratóriumokban kémiai és fizikai tesztekre is sor kerül a megfelelő minőség biztosítása érdekében. A termékeket csak akkor dolgozhatják fel teává, ha minden teszt eredmény optimális.
... a francia emberek a verbena (vasfű) gyógyteákat kedvelik a legjobban? A verbena segíti az emésztést és teáját zsíros ételek után fogyasztják.
Csészénként egy teafilter, forró víz, hagyjuk legalább nyolc percig ázni. Általában minél több teát használunk, annál intenzívebb az íz.
Meleg napokon nincs is jobb szomjoltó, mint egy házilag készített jegestea. De: az alábbiak szerint elkészített jegestea még sokkal jobb, mint a jéghideg tea:
A tea termesztéstől a tea feldolgozásig