Gyümölcs- és gyógytea

Nagyon kedvelt és széles körben élvezett.

 
Gyümölcs- és gyógytea

A különböző gyógy- és gyümölcsteák készítéséhez használt leveleket, virágokat, gyümölcsöket, kérgeket, magokat és gyökereket mossák, szárítják és megfelelő méretűre aprítják. Ezután fogyasztásra készek. Csak tiszta természet a teakedvelő csészéjében!

Nagyon kedvelt és széles körben élvezett.

A statisztikai adatok szerint minden egyes osztrák ember évente pontosan  180 gramm fekete teát fogyaszt. Viszont több mint háromszor ennyi gyógy- és gyümölcsteát! Nem csoda: hiszen van-e jobb, mint egy csésze gőzölgő csipkebogyó tea egy hideg téli napon, vagy egy csésze hideg gyümölcstea a nyári melegben, vagy egy hársfatea, amikor közelít a megfázás? Mi több, a gyógy- és gyümölcsteáknak csak előnyei vannak. Nem tartalmaznak koffeint és kalóriát, fogyaszthatók melegen és hidegen a nap bármely szakaszában, fiatalok és idősek egyaránt kedvelik. Rengeteg íz közül lehet választani, és minden évben új teák jelennek meg.

Levelek, gyümölcsök és virágok

A fekete és zöld teával ellentétben, amelyek csak tealevelekből készülnek, a gyógy- és gyümölcsteákhoz a növény sok különféle egyéb részét is felhasználják: a gyökereket, leveleket, virágot és a gyümölcsöt!

Tudta Ön, hogy ....

... Ausztriában az Osztrák Élelmiszeripai Kódex pontosan meghatározza a gyógynövények és gyümölcsök felhasználását .

Évezredek óta ismert

A gyógyteákat már évezredek óta használják gyógyászati célokra.

Ebben a témában a legrégebbi írások a Shen Nung kínai császár (kr. e. 2700) gyógynövényes könyvéből származnak. Egyiptomban az Ebers Papirusz már  kr.e. 1550-ben több mint 700 különböző gyógy- és gyümölcstea készítési receptet írt le. Bingeni Szent Hildegard (1098–1179) híres volt ilyen irányú ismereteiről és sokan még ma is használják a receptjeit. A teának egy filteres tasakkal való kényelmes elkészítése, a sok különféle ízvariáció és a termékek megalkotóinak kreativitása a korábban a patikusok által árusított gyógynövényeket modern italokká varázsolta, amelyeket az emberek minden korosztálya kedvelt szomjoltónak tart. Még sűrűbben is fogyasztják, mint a hagyományos fekete teát.

Tudta Ön, hogy ....

... a gyógy- és gyümölcsteák ideálisan keverhetők? A borsmenta pl. csodálatos zamatot adhat egy gyümölcsteának.

Hogyan hat a kamilla és a társai

Sok növény orvosi hatása a bennük lévő alkotóelemeken alapul, amelyek még nem teljesen ismertek annak ellenére, hogy már több ezer éve használják őket.

Növényenként változnak és gyakran a kellemes ízhatással együtt találkozunk velük.  A kamillát naponta fogyasztják a román országokban és Ausztriában pl. azulén tartalmáért, ami italban elfogyasztva, vagy külsőleg alkalmazva egyaránt felveszi a harcot a fertőzésekkel. A menta és citromfű különböző változataiban található illóolajoknak relaxáló és görcsoldó hatása van, a citromvirágban lévő alkotóelemeknek izzasztó és lázcsillapító hatása van, a gyömbér és az ánizs segíti az emésztést, a valeriana enyhíti az alvási problémákat, a bodza- és hagyományos teának antioxidáns hatása van, ezáltal megakadályozzák a rosszindulatú sejtelváltozások kialakulását.

Szigorú ellenőrzés a termesztéstől a kész teáig

Bogyók, gyümölcsök és gyógynövények mindenütt nőnek az erdőkben és mezőkön, de a teakészítéshez használt összetevőket ellenőrzött módon termesztik.

Ez garantálja az egyenletes minőséget. A szárított növények továbbfeldolgozás előtt szigorú minőségellenőrzésen mennek át. Ennek keretében sor kerül érzékszervi vizsgálatokra, ami azt jelenti, hogy a tea tesztelők vizuálisan, szagra és ízre is megvizsgálják a termékeket, hogy biztosan megfelelnek-e a követelményeknek. Emellett a tea laboratóriumokban kémiai és fizikai tesztekre is sor kerül  a megfelelő minőség biztosítása érdekében. A termékeket csak akkor dolgozhatják fel teává, ha minden teszt eredmény optimális.

Tudta Ön, hogy ...

... a francia emberek a verbena (vasfű) gyógyteákat kedvelik a legjobban? A verbena segíti az emésztést és teáját zsíros ételek után fogyasztják.

Könnyebb már nem is lehetne az elkészítése

Csészénként egy teafilter, forró víz, hagyjuk legalább nyolc percig ázni. Általában minél több teát használunk, annál intenzívebb az íz.

Tea tippek!

Meleg napokon nincs is jobb szomjoltó, mint egy házilag készített jegestea. De: az alábbiak szerint elkészített jegestea még sokkal jobb, mint a jéghideg tea:

  • Főzzön extra erős gyógynövény, vagy gyümölcsteát (használja a normál teamennyiség kétszeresét).
  • A poharakat legalább félig töltse fel jégkockával, majd öntse ár a forró teát. Ez a sokk lehűti a teát, megtartja annak teljes aromáját és minden aktív összetevőjét.
  • Adjon hozzá cukrot, fahéjat és citromot ízlés szerint és fogyassza élvezettel!

A gyógynövény és gyümölcsteák akkor őrzik meg legjobban az aromájukat, ha a kamrában a megfelelő helyen tároljuk őket. A finom aromájú válogatások, mint a citromfű tea és a kamilla tea, könnyebben magukba szívják az erőteljesebb teák, mint a borsmenta, vagy az ízesített gyümölcsteák aromáját. Éppen ezért célszerű az enyhébb aromájú teákat az erősebbektől elkülönítve tárolni. A gyümölcsteák akár egy évig is elállnak átlátszatlan üvegekben, vagy pléh dobozokban. A legjobb azonban három-négy hónapon belül elfogyasztani őket .

Minden, amit a teáról tudni kell

A tea termesztéstől a tea feldolgozásig

Válasszon egy kategóriát

Camellia sinensis teanövény

Camellia sinensis teanövény

Gyümölcs- és gyógytea

Gyümölcs- és gyógytea

Termőterületek

Termőterületek

Tea szüret

Tea szüret

Tea gyártás

Tea gyártás

Teafilter

Teafilter

Géptörténet

Géptörténet

Teakóstoló

Teakóstoló

Vanília-Rooibos karácsonyi süti

Karácsonyi klasszikus különleges módon elkészítve.

Nézze meg a receptet

Szerencse kis csészékben

A hihetetlenül ízletes eperkrémes cupcake-k örömet okoznak Önnek.

Nézze meg a receptet

TEEKANNE a facebook-on

Látogasson el facebook oldalunkra és fedezze fel a tea és a TEEKANNE érdekes ...

Fedezze fel a TEEKANNE-t a facebook-on.