GYIK

A tea hosszú és mozgalmas múltra tekint vissza és egy izgalmas és ízletes jövőt tudhat magáénak. Igy hát nem csoda, hogy a teával kapcsolatban sok érdekes és ízletes kérdés merül fel. A TEEKANNE szívesen megválaszolja kérdéseit és segít Önnek felfedezni ennek az aromás italnak a titkait

 • Fekete tea 
 • Zöld tea 
 • Gyógynövény és gyümölcsteák 
 • Egészség 
 • Elkészítés 
 • Egyebek 
 • Mi az a keletfríz tea?
 • Mi az az Earl Grey tea?
 • Mit jelent az angol keverék?
 • Mit jelent az orosz tea?
 • Mit jelent az "Orange pekoe" elnevezés?

A “keletfríz tea” elnevezés természetesen azt sugallja, hogy a teát Kelet-Frízföldön termesztették, de az ottani zord éghajlat egyáltalán nem alkalmas a tea termesztésre. A név valójában egy speciális ízű teát takar, ami igen népszerű Kelet-Frízföldön.

A keletfríz teakeverék alapja az erős, kiegyensúlyozott, malátás Assam tea, amit a receptúrától függően kiváló minőségű Darjeeling, Ceyloni, Jávai vagy Szumátrai fajtákkal egészítenek ki. A keletfrízek legszívesebben Kluntjes-vel (kandis cukorral) és "Rohm"-mal (tejszínnel) fogyasztják a teát.

Ezt a népszerű, aromás fekete teát Earl Grey of Howick Hall után nevezték el, aki Nagy-Britannia miniszterelnöke volt 19. század elején, IV. Vilmos király uralkodása alatt. Az „Earl Grey” tea finom zamata a bergamottnarancs (citrus bergamia) héjából kivont olajból származik.

E különleges név eredetéhez számos legenda kapcsolódik. A legvalószínűbb a következő:

Miniszterelnökként Earl Grey egy követet küldött diplomáciai misszióra Kínába. Ez a követ véletlenül megmentette egy kínai mandarin (a mandarin egy magas rangú kínai hivatalnok) életét, aki hálából egy csodálatosan  zamatos teát küldött Earl Grey-nek Angliába. A teát bergamottolajjal ízesítették. Earl Grey-t teljesen lenyűgözte a csodálatos ízvilág és attól kezdve csak ebből a teából rendelt teakereskedőjétől. Idővel aztán a teát ezen első "pártfogójáról" nevezték el. Ma az „Earl Grey” tea a világ egyik legkedveltebb teakeveréke.

Az angol keverék leginkább Anglián kívül kapható. Az ezen a néven forgalmazott teák különböző régiók teafajtáit tartalmazzák és erőteljes ízviláguk van, ami jellemző az Angliában fogyasztott teák többségére. Az angol keverékhez jól illik a tej és a cukor.

Az orosz teát karaván teának is hívják. Így hívták azt a teát, amelyet tevék szállítottak Kínából Oroszországon keresztül Európába. Ma az orosz tea, orosz teakeverék néven kapható. Enyhén füstös íze van. 

Az Orang Pekoe” ("narancs-pekoe”) egy tea minőséget, más szóval egy tealevél méretet jelent. Az Orange Pekoe hosszú, inas levelet jelent. Az „Orange” szó az Orániai házra, a holland királyi házra utal és a tea esetében annak „királyi” mivoltát jelenti. Mások szerint a név a maláj „orang” = "nagy” szóból ered.

 • Miben különbözik a zöld tea a fekete teától?

A zöld és a fekete tea nem származásukban különböznek egymástól, hiszen mindkettő ugyanarról a teanövényről származik. A különbség csak a gyártási eljárásban van. A zöld teával ellentétben a fekete teát fermentálják (erjesztik).

 • Van kalória a gyümölcs- és gyógyteákban?
 • Mit jelent a vörös bokor tea?

Az ásványvízen és a csapvízen kívül minden élelmiszernek van  kalóriaértéke, és energiát adnak a szervezetnek. A kalóriaérték azonban élelmiszertől  és teafajtától függően változik. Ennek az az oka, hogy az élelmiszerek különböző mennyiségű fehérjét, szénhidrátot, proteint és zsírt, valamint alkoholt és szerves savakat tartalmaznak, melyek mindegyikét figyelembe kell venni az energiatartalom kiszámításánál.

Mivel gyógynövény - és gyümölcsteáink sok különböző szárított növény - és gyümölcsrészből állnak, a teafajták a megfelelő gyümölcs vagy gyógynövény valamennyi tápanyagát tartalmazzák. Ezen tápanyagok egy része a tea készítésekor bekerül a főzetbe és a teában lévő aromaanyagokkal együtt, karakterest ízt és bizonyos kalóriaértéket - még ha csak nagyon csekély mértékűt is -  adnak az italnak.

A vörös bokor vagy „rooibos” - vagy Massai tea a Dél-Afrikában őshonos Asphalatus linearis növény erjesztett fiatal hajtásaiból és tűszerű leveleiből készül. A vörös bokor a pillangósvirágúak (Leguminosae) családjába tartozik és bokorszerűen 50 és 200 cm magasságig nő.

Fermentálás előtt a leveleket és az ágvégeket kb. 0,5 cm hosszú darabokra vágják fel, vízzel megnedvesítik, összepréselik és 10-15 cm vastag rétegekben 8-24 órán át erjesztik. E folyamat során aromaanyagok képződnek és a levelek színe zöldről vörösesbarnásra változik, ami a vörös bokor tea jellegzetes színe. Ezután 1-3 napig napon szárítják.

A vörös bokor tea a fekete és a zöld teával ellentétben nem tartalmaz koffeint.

 • Van különbség a teában és a kávéban található koffein között?
 • A zöld tea egészségesebb, mint a fekete tea?

A teában kb.180 évvel ezelőtt felfedezett koffeint először „tein”-nek nevezték. Kémiailag a teában lévő koffein azonos a kávéban lévő koffeinnel. Ugyanakkor a teában lévő koffein nem szabad formában található, mint a kávéban, hanem meg van kötve. A teában a koffein aminosavakhoz és csersavhoz van kötve, ami más hatást eredményez.

A teában lévő koffein hosszan tartó, enyhén élénkítő hatást vált ki, ami hosszabb ideig tart, mint a kávé esetében. Ez egyrészt azért van, mert a teában lévő koffeint megkötik az egyéb anyagok, másrészt, mert egy csészényi teában kevesebb koffein van, mint egy csésze kávéban. Egy csésze kávé kb. 30-60 %-kal több koffeint tartalmaz, mint egy csésze tea.

Mind a zöld, mind a fekete teához a teacserje leveleit használják. A fekete teával ellentétben a zöld tea leveleit nem fermentálják, csupán forró gőzzel kezelik, hogy az erjedést elkerüljék. A fermentálás megváltoztatja a fekete tea néhány alkotóanyagát. (További részleteket tudhat meg erről a teagyártásról szóló részben).

Számos tanulmány elméletileg megerősítette, hogy a zöld és a fekete tea fogyasztása bizonyos fokú védelmet nyújt a koszorúér megbetegedésekkel szemben. Bizonyíték van arra is, hogy néhány antibakteriális hatású polifenol véd a szuvasodás ellen. Ezeket a megállapításokat állati kísérletekkel és adatgyűjtéssel is igazolni kell.

Mivel a fekete és a zöld tea is koffeint tartalmaz, gyerekek számára nem ajánlott italok.

 • Az angolok szívesen isszák a teát tejjel. Milyen fajta tejet és mennyit használnak?
 • Hogyan készül egy tökéletes csésze tea?
 • Hogyan készül a jegestea?

Kis mennyiségű tej vagy tejszín hozzáadása erősíti a tea ízét, lágyítja a benne lévő anyagok csípősen fanyar karakterét.

Angliában kis mennyiségű,  kb. 8-10 %-os zsírtartalmú tejszínt használnak, míg Kelet-Frízföldön a zsírosabb tejszínt kedvelik. A teljes (féltartós vagy friss) tej, valamint a sűrített tej egyaránt használatos. Az egyéni ízlés dönti el, hogy melyiket használjuk. Ez természetesen arra is vonatkozik, hogy mennyi  tejet, vagy tejszínt adunk a teához, nem lehet általános ajánlást tenni. Irányadó lehet pl. egy adag kávétejszín, amelyet kávézókban gyakran a fekete tea mellé adnak.

A tea minősége és mennyisége mellett a jó minőségű víz és a megfelelő áztatási idő a legfontosabb tényezők egy ízletes csésze tea elkészítéséhez.

Kezdjük a teáskanna, vagy csésze előmelegítésével (töltsük fel a kannát vagy a csészét forró vízzel és hagyjuk kicsit állni).

Csak friss, hideg vizet használjunk. Amennyiben nincs jó csapvíz, használhatunk szűrt vizet vagy (szénsavmentes) vizet is. Soha ne használjunk forró csapvizet. Néhány másodpercig folyassuk a csapból a vizet, amíg elég hideg nem lesz. Ilyenkor nagyon oxigéndús a víz, ami segít megőrizni a tea teljes aromáját.

Tegye fel a vizet forrni. A kicsit hosszabb ideig tartó forralás jobban meglágyítja a vizet. Ne forraljuk túl a vizet, mert elveszíti oxigén tartalmát, és a tea ízetlen lesz. A még lobogó forró vizet öntsük a tealevelekre.

Mivel a teában lévő koffein és a csersav különböző áztatási idő után adja ki maximális hatását, háromtól öt percig tartó áztatási idő az optimális (zöld teánál a víznek valamennyivel hidegebbnek kell lennie és csak 3 percig kell áztatni a teát), mielőtt a teát forrón tálalnánk.

A jegestea finom, frissítő ital, nem csupán hideg tea! Főzzünk a normál mennyiségű teánál háromszor erősebb teát, adjunk hozzá citromlevet, cukrot, vagy mézet ízlés szerint. A poharat 2/3-ig töltsük fel jégkockával és öntsük rá a forró teát és jól keverjük fel.

 • Vékony olajos réteg képződött a tea felszínén röviddel azután, hogy megfőztem egy kannával. Befolyásolja ez az ízét?
 • El kell távolítanom a teáskannáról a lerakódást?
 • Hogyan tároljuk a teát?
 • Mit jelent a 'high tea'?

Azt a vékony réteget, ami a tea lehűlésekor a csésze szélén megjelenik és ami a teát homályossá teszi tea-krémnek hívjuk, és koffeinből, polifenolokból, proteinből, kalcium - és magnéziumsókból és a vizet keménnyé tevő ásványi anyagokból álló komplex vegyület képződése okozza. A levegő oxigénjének hatására nagyobb molekula szerkezetek jönnek létre, amelyek vízben nem oldódnak és kiválnak. Minél keményebb a víz (azaz minél több kalcium - és magnéziumsót tartalmaz), annál több vegyület képződik.

A vizet lágyító vízszűrők használata csökkenti ezen barnás lerakódások kialakulását.

Másik lehetőség a nagyon  kemény víz lágyítására, hogy a vizet 2-3 perccel  tovább forraljuk. Ezáltal a vízben lévő mész (kálciumkarbonát) oldhatatlanná válik és összegyűlik a kanna alján világos színű vízkő formájában.

Az adott régió vízkeménységét az illetékes vízművektől tudja megkérdezni. Mindenesetre ez a filmréteg nem befolyásolja a tea ízét és semmilyen hatása nincs az egészségre.

Ha egy ideje már használunk egy teáskannát, azon lerakódás alakul ki. Ennek a patina rétegnek nincs hatása a tea ízére és nem kell eltávolítani. Csupán ki kell öblíteni a teáskannát forró vízzel használat előtt és után. Soha ne tegyen mosószert a teáskannába.

A teát mindig jól lezárt edényben, hőforrástól távol, és abszolút száraz helyen tároljuk. A legideálisabbak a fém teatartók, a barna üvegből, vagy porcelánból készült tárolóedények. A műanyag tartókat nem ajánljuk. A tároló edényeket csak teák céljára szabad használni, hogy ne befolyásoljuk a teák finom ízét.

A 'high tea' egy brit hagyomány, ami most kezd visszatérni. Ez egy délutáni tea, de annál több - szendvicseket, falatkákat, gyümölcs tortát és természetesen teát szolgálnak fel. High tea idején nem csak isznak, hanem esznek is.

Vanília-Rooibos karácsonyi süti

Karácsonyi klasszikus különleges módon elkészítve.

Nézze meg a receptet

Szerencse kis csészékben

A hihetetlenül ízletes eperkrémes cupcake-k örömet okoznak Önnek.

Nézze meg a receptet

TEEKANNE a facebook-on

Látogasson el facebook oldalunkra és fedezze fel a tea és a TEEKANNE érdekes ...

Fedezze fel a TEEKANNE-t a facebook-on.