Elkészítési útmutató

Megmutatjuk Önnek mennyire fontos a megfelelő víz használata, mennyi a javasolt áztatási idő, és  hogyan tudja különböző összetevők hozzáadásával  fokozni a teaivás élményét.

Tanuljon a szakembertől!

A TEEKANNE vezető teakóstolója, Jörg Sakulowski szerint: “A teaivás valódi élvezete csak megfelelő készítéssel bontakozik ki.” Ha követi az alábbi hat aranyszabályt, felfedezheti a tiszta élvezetet, amit a tea nyújtani tud!

Jörg Sakulowski
. sz. sazbály 1
Márkák
Csak márkás teát használjon. Ezeknél biztos lehet abban, hogy kiváló minőségű válogatásokból készülnek.
. sz. sazbály 2
A víz
Ha lehetséges, használja az otthoni csapvizet, mert ennek ismeri az ízét és "semlegesnek" tekinthető. Más esetben használjon szénsavmentes, lehetőleg ízesítés nélküli vizet, mint pl. a Volvic, vagy hasonlók. A fekete teát általában forrásban levő vízzel kell elkészíteni.
. sz. sazbály 3
Forrásban lévő víz
Az erősen klóros vizet hagyja legalább 2-3 percig forrni, hogy a vízkő kioldódjon és a klór távozzon. De ne forralja túl a vizet.
. sz. sazbály 4
Forró víz
A teáskannát öblítse ki forró vízzel és melegítse fel.
. sz. sazbály 5
Erős tea készítése
A teának jobb íze van, ha erős. Ne féljen tehát még egy filtert, vagy egy plusz kanál tealevelet tenni a vízbe. Kínálja kristály-, vagy kandírozott cukorral és tejjel, vagy tejszínnel (nem konzerv tejjel), citrommal igény szerint.
. sz. sazbály 6
Forrázási idő
A teának áznia kell. Hogy mennyi ideig az attól függ, hogyan akarja inni a teát és milyen teáról van szó (fekete tea, zöld tea, gyógytea, stb.). Minden termékünk csomagolásán található utalás az ajánlott áztatási időre, amit itt, a honlapunkon is megtalál a termék információk alatt.
Zöld tea készítése

Zöld tea készítése

Egy csésze zöld tea készítéséhez általában valamivel kevesebb teára van szükség, mint a fekete tea esetében. Három hagyományos elkészítési mód létezik:

3 hagyományos elkészítési módot különböztetünk meg:

Változat 1

Öntsön forrásban lévő vizet a teára. Az italban akkor marad meg a legtöbb hatóanyag, ha 5 percig áztatjuk.

Öntsön forrásban lévő vizet a teára. Az italban akkor marad meg a legtöbb hatóanyag, ha 5 percig áztatjuk.

Változat 2

Forralja fel a vizet, majd hagyja lehűlni kb. 60 fokra. Ezután öntse a teára és hagyja ázni 3 percig.

Forralja fel a vizet, majd hagyja lehűlni kb. 60 fokra. Ezután öntse a teára és hagyja ázni 3 percig.

Változat 3

Forralja fel a vizet, egy keveset öntsön a teára, majd azonnal öntse ki a vizet. Öntsön friss forró vizet a teára és hagyja 2-3 percig ázni.

Forralja fel a vizet, egy keveset öntsön a teára, majd azonnal öntse ki a vizet. Öntsön friss forró vizet a teára és hagyja 2-3 percig ázni.

Még egy tárolási tipp

A tea nagyon érzékeny természetes termék. Óvni kell a hőtől és száraz helyen kell tárolni. Amikor kiveszi a teát a csomagolásból ügyeljen arra, hogy szorosan záródó fém dobozba, vagy átlátszatlan üvegbe tegye, hogy megőrizze finom aromáját. A fekete teát az ízesített teáktól, gyümölcs teáktól és fűszerektől elkülönítve kell tárolni. Így elkerüljük, hogy az érzékeny fekete tea íze megváltozzon.

A fekete tea tárolása

A fekete teát az ízesített teáktól, gyógy- és gyümölcs teáktól, valamint a fűszerektől elkülönítve kell tárolni.

Teaivási szokások világszerte

Ha Rómában vagy, élj úgy, mint a rómaiak

A tea fontos része a társadalmi életnek. A világ számos részén nem csupán egy ital, de egy filozófiát is képvisel, ami mélyen gyökerezik az adott kultúrában. Az idők során speciális szabályok alakultak ki ennek a természetes terméknek a kezelésére.

  • Amerika
  • Németország
  • Anglia
  • Japán
  • Oroszország
  • Skócia

Amerika

Amerikában nincs szabály a tea készítésére.

A teát sok különböző módon fogyasztják az adott személy etnikai  hovatartozásától  függően. De a jeges teának Amerika az őshazája. A jeges tea 1904-ből származik, amikor Richard Blechynden teakereskedő egy forró nyári napon jégkockákra öntötte a teáját. Ma a cukros és citromos jeges tea az egyik legnépszerűbb ital Amerikában.

Németország

Kelet-Frízföldön ma legalább annyi teát fogyasztanak, mint Angliában. A kelet-frízek voltak az elsők, akik Németországban teát ittak.

Egy erős tea, egy löket rummal igen népszerű itallá vált. Ma pedig, több mint 300 évvel később, töretlenül él a teaivás szenvedélye Kelet-Frízföldön. Egy valódi kelet-fríz legalább naponta ötször engedi meg magának a három “bögréjét" – napi három csészénél kevesebb tea ivása nem kelet-fríz.

A Kelet-Frízföldön alap élelmiszernek tekintett teafajta az India észak-keleti részéből származó Assam tea. Először egy nagy darab kockacukrot, u.n. “kluntje”-t tesznek a csészébe. Erre öntik rá a teát, és hozzáadnak egy kis “rohm"-t (folyékony tejszínt). Kevergetni tilos. Ily módon a kelet-fríz teaivó először a “wulkje"-val (tejszín felhővel) élvezi a teát, majd a tea kesernyés ízét, és végül a csésze alján lévő édesített teát fogyasztja el.

Anglia

Az angolok számára a tea és a teaivás jóval több, mint csupán egy hagyomány, vagy egy forró ital. A tea egy életmód. Egy átlagos brit naponta hat csésze teát iszik.

Az első csésze teát általában még reggeli előtt isszák, ez a kora reggeli tea. Ezután következik a reggeli tea, majd a hagyományos ötórai tea. A teát erősre főzik és friss tejjel kínálják az MIF (először a tej) elve alapján. A délutáni tea a 20. században terjedt el a felső körökben és szertartássá vált, amihez hozzátartozik az elegáns ruha, a drága teás készlet, a kekszek és sütemények.

Japán

A japán teaszertartás a zen buddhizmusban gyökerezik és elejétől végig meghatározott szertartás szerint zajlik

A teafogyasztás ezen elegáns művészi kivitelezéséhez különleges eszközök és a  Matcha-nak nevezett zöld portea tartozik, amelyet a csészében sűrű levesesre vernek fel. A teaszertartás minden lépése és mozdulata pontosan elő van írva.

Oroszország

Az oroszok teaivási hagyománya a szamovár köré összpontosul, ami egy nagy réz, bronz, vagy porcelán tartály.

A tartály tetején egy kis kannában (“csejnik") rendkívül erős tea található. A szamovárban a teavizet folyamatosan forrásponton tartják a tartály belsejében levő kéményszerű csőben elhelyezett izzó széndarabok segítségével.

A mai szamovárokat már elektromosan fűtik. A szamovárból a forró vizet egy kis csap segítségével engedik rá a teára. A tea kivonatot 1/3 - 2/3 arányban keverik a forró vízzel.

Oroszországban a teát leginkább tej nélkül isszák és általában üvegpohárból. Az ázsiai-muzulmán etnikai csoportok teájukat többnyire tejjel isszák.

A teaivás másik népszerű módja, hogy egy szem barna kockacukrot, vagy egy kanál lekvárt tesznek a szájukban és erre kortyolgatják az erős, keserű teát.

Közép-Ázsiában (Dél-Kazahsztánban, Kirgíziában, Üzbegisztánban, Türkmenisztánban és Tadzsikisztánban) szinte csak zöld teát fogyasztanak.

Skócia

Ha a skótok igazán élvezni akarják a teát ...

... egy löket (néha több) whiskyt tesznek a csészébe, megszórják cukorral, erős, forró teát öntenek rá és tejszínnel zárják.

Vanília-Rooibos karácsonyi süti

Karácsonyi klasszikus különleges módon elkészítve.

Nézze meg a receptet

Szerencse kis csészékben

A hihetetlenül ízletes eperkrémes cupcake-k örömet okoznak Önnek.

Nézze meg a receptet

TEEKANNE a facebook-on

Látogasson el facebook oldalunkra és fedezze fel a tea és a TEEKANNE érdekes ...

Fedezze fel a TEEKANNE-t a facebook-on.