A tea története

A tea sok izgalmas és lenyűgöző történet központi szereplője. Ismerkedjen meg a tea véletlen felfedezésének történetével, az első szertartásokkal, a teafilter feltalálásával, és a tea csodálatos felemelkedésével, amelynek során a világ legnépszerűbb italává vált.

A tea Japánban

A buddista szerzetesek csak kr.u. 552-ben ismertették meg a japánokat a teakészítés művészetével. A tea élvezetét hamarosan egy részletesen kidolgozott szertartással kapcsolták össze. A teaizmus fogalma, amely jóval később született, a japánok majdnem vallásos tiszteletét fejezi ki a tea iránt.

A tea árucikké válik

A nagyszerű Tsang dinasztia idején (kri.u. 618–907) a tea általános árucikké vált Kínában. A tea utat tört magának a társadalom minden rétegéhez, és többé már nem csupán a felső osztályok és a klérus kiváltsága volt.

Az első teáról szóló könyv

A 8. században a kínai író, Lu Yu teakereskedők egy csoportjának megbízásából háromkötetes könyvet írt a teáról. Ez volt az első írott tanulmány a teáról, és az első tiszteletadás ennek a nagyon népszerűvé váló italnak. Lu Yut halála után generációkon át a tea védőszentjeként tisztelték.

Európa felfedezi a teát

1610-ben érkezett az első teaszállítmány Japánból Jáván keresztül Amszterdamba.

Ettől kezdve 50 éven keresztül a hollandok voltak az egyedüli tea importőrök, és ők látták el egész Európát az itallal. A britek 1669-ben kapcsolódtak be az üzletbe, és az általuk erre a célra alapított Kelet Indiai Társaság egészen 1833-ig birtokolta a a teaimport monopóliumát. Szárazföldön is érkezett tea Európába. A 17. század közepén egy karaván 200 csomag teát hozott Mongóliából I. Mihálynak, az első Romanov orosz cárnak születésnapi ajándékként. A karavánok útja Pekingből, a Gobi sivatagon és Szibérián át, a Bajkál-tó mellett vezetett egészen a Volga folyóig.

Még a 19. században is úgy vélekedtek, hogy az orosz karavánok által szállított tea jobb minőségű volt, mint a hajón érkezett teák, mert ez utóbbiakat nedves, kátrányos és dohos helyeken tárolták. Ezt a teát cukorral édesítették kellemetlen utóíze miatt.

A teaidő beköszöntése

1662-ben, II. Károly angol király udvarában hivatalosan is bevezették a teaidőt. Ezzel a tea elfogadottá vált az európai társadalmi körökben és az egyik legfontosabb árucikké vált.

A Bostoni Teadélután

A Bostoni Teadélután

Az angol bevándorlók a 17. század végén vitték be magukkal a teát Amerikába. Az ital idővel egyre népszerűbbé vált, elsősorban a gazdagabb rétegek körében és rendszeressé váltak a teadélutánok. 1760-ban a New Englandbe importált áruk között harmadik helyen szerepelt a tea. Anglia, amelynek a hétéves háború miatt nagy szüksége volt a pénzre, bevételi lehetőséget látott az importban A teára magas vámot vetettek ki. Az emberek a gyarmatokon felzúdultak ez ellen. A Kelet Indiai Társaság (a legnagyobb teakereskedő vállalat) válaszul azonnali adócsökkentést jelentett be. Sajnos már túl későn, a telepesek bosszút akartak állni. 1773. december 16-án a bostoni Szent András szabadkőműves páholy tagjai mohikánoknak öltözve a kikötőben ellepték a Kelet Indiai Társaság hajóinak fedélzetét és 342 karton teát dobtak a tengerbe. Ez a Bostoni Teadélutánnak nevezett esemény volt a kezdete az amerikaiak angol uralom ellen folytatott szabadságharcának.

Kína egyeduralma csökken

Kína egyeduralma csökken

1834-ben William Bentinck teremtette meg az indiai teatermesztés alapjait. Ezáltal Kína elvesztette teatermesztési monopóliumát. A teaimport monopóliumának megszűnése után a brit kereskedők 1834-től erős amerikai versennyel találták szemben magukat. Ennek a versenynek az eredményeként születtek meg az ú.n. teaklipperek: négy, vagy több árbócú vitorláshajók, hegyes hajóorral és karcsú testtel. Kis súlyuk mellett viszonylag nagy rakodókapacitással rendelkeztek és nagy sebességgel tudtak haladni. Az egyik leghíresebb brit teaklipper, a Cutty Sark 1869-ben épült és még ma is megtekinthető a Temzén, Greenwich-ben. 1869-ben nyitották meg a Szuezi csatornát, ami mintegy 7 000 km-rel rövidítette le az utat a teatermelő területek felé. Így már lehetővé vált a tea gőzhajókon való szállítása, mert az út mentén elegendő szénfelvevő hely volt. A teaszállító klipperek kora lejárt, és megszületett a modern kereskedelmi hajózás.

A teafőzőtől a teafilterig

A filteres tea első előfutárát 1908-ban Thomas Sullivan, New York-i teaimportőr alkotta meg, aki kis géz tasakokba csomagolta a tea mintákat és így küldte szét vevőinek. Ezek a géz tasakok elsöprő sikert arattak.

A németországi TEEKANNE GmbH & Co. KG-nek tudott a teafilterek ezen elődjéről. Ezért létrehozta az un. “tea bombát”, hogy az I. világháború alatt teát tudjon szállítani a katonáknak. Praktikus megoldás volt, de a géz megváltoztatta a tea ízét.

A duplakamrás teafilter

1949-ben a TEEKANNE bevezette a dupla kamrás teafiltert.

Kiváló minőségű szűrőpapír hajtogatásával készült, ragasztó használata nélkül! A teát két kamrába helyezik el. Ezáltal a tea minden oldalról optimálisan érintkezik a vízzel, így teljesen felszabadulhat az aromája.

Ez új korszakot nyitott a teaivásban, mert a TEEKANNE találmánya forradalmasította a tea fogyasztást.

A tasakos teák viharos sebességgel hódították meg a világot, a TEEKANNE számára pedig lehetővé tették, hogy kiemelkedő nemzetközi szintet érjen el azáltal, hogy neve szorosan összekapcsolódott a dupla kamrás teafilter feltalálásával.

Tea bombák - a németországi TEEKANNE GmbH & Co. KG felfigyelt a filteres tea ezen előfutárára  

Tea bombák - a németországi TEEKANNE GmbH & Co. KG felfigyelt a filteres tea ezen előfutárára

A TEEKANNE ezekkel a "tea bombákkal" látta el teával a katonákat az I. világháborúban.  

A TEEKANNE ezekkel a "tea bombákkal" látta el teával a katonákat az I. világháborúban.

A TEEKANNE a múlt század 20-as éveinek végén kezdett kísérletezni az USA-féle megoldással: az egykamrás teafilterrel. 

A TEEKANNE a múlt század 20-as éveinek végén kezdett kísérletezni az USA-féle megoldással: az egykamrás teafilterrel.

1949 A TEEKANNE piacra dobja a dupla kamrás teafiltert. Új korszak kezdődött. Igazi forradalom volt.  

1949 A TEEKANNE piacra dobja a dupla kamrás teafiltert. Új korszak kezdődött. Igazi forradalom volt.

A 20. század elején egyre népszerűbbé vált kiugrani meginni egy csésze teát.

A tangó 1913-ban érkezett meg Argentínából, és ezeket a táncos eseményeket a teával együtt népszerűsítették.

A tea ma

Ma világszerte évente mintegy 3,5 millió tonna teát állítanak elő (Forrás: Deutscher Teeverband e.V.). A tea a legnépszerűbb ital a világon, csak vízből isznak többet.

Vanília-Rooibos karácsonyi süti

Karácsonyi klasszikus különleges módon elkészítve.

Nézze meg a receptet

Szerencse kis csészékben

A hihetetlenül ízletes eperkrémes cupcake-k örömet okoznak Önnek.

Nézze meg a receptet

TEEKANNE a facebook-on

Látogasson el facebook oldalunkra és fedezze fel a tea és a TEEKANNE érdekes ...

Fedezze fel a TEEKANNE-t a facebook-on.