A tea különleges ital, ami testnek és léleknek egyaránt jó. A több mint 150 összetevő alkotta finom aroma és a kellemes íz önmagában a nyugalom érzését adja és mozgósítja belső energiáinkat.
Az egészségre gyakorolt pozitív hatását már évezredek óta ismerik. A tudósok néhány évtizede észrevették, hogy a teaivók sokszor egészségesebbek, mint azok, akik nem isznak teát.
Kevésbé fordul elő körükben a rák és a zöld hályog, a szív- és érrendszeri betegségek és a szuvasodás. Sok tudományos tanulmány igyekezett feltárni ennek az okait.
A modern elemzési módszerek egyre több és több teát alkotó anyagot tárnak fel. Mostanáig több mint 400 anyagot találtak. A legfontosabbak a polifenolok (korábbi nevükön tannin, vagy csersav), ami kb. 30%-t tesz ki, valamint a koffein, ami 5%-ban van jelen.
Egyéb anyagok: az illóolajok, nyomelemek, ásványi anyagok, enzimek, aminosavak, vitaminok, fluorid és még sok egyéb. A tealevelek fehér, sárga, oolong, vagy fekete teává való feldolgozása során egyes alkotóelemek változatlanok maradnak, de a polifenolok egy része átalakul és más anyagok jönnek létre. Új katechin vegyületek jönnek létre, pigment szabadul fel, és az ízük is megváltozik. A zöld és fehér teákban fordul elő a legmagasabb katechin szint, különösen az epigallokatechin gallat, amit számos szerző fontos antioxidánsként azonosított, mert ezeknél a legalacsonyabb a pigmentté, vagy más aktív alkotóelemmé való átalakulás.
A sok aktív alkotóelem együttes hatása, a polifenolokkal együtt nem csupán stimulál a koffein segítségével, de védelmet is nyújt a mindennapi károsodásokkal szemben, különösen rendszeres fogyasztás esetén.
Az antioxidánsok megkötik a szervezetben lévő káros “szabad gyököket". A szabad gyökök az anyagcsere során keletkeznek a szervezetben, de akkor is létrejönnek, ha a szervezet káros környezeti hatásoknak, cigaretta füstnek, vagy UV sugárzásnak van kitéve. Ha a szabad gyökök nem kerülnek megkötésre, károsíthatják a szervezetet és a DNS állományt, és rákot is okozhatnak. Az antioxidánsok különböző módon gyakorolnak jótékony hatást a szervezetre, például azzal, hogy erősítik az immunrendszert, megakadályozzák az érrendszeri betegségeket és a magas vérnyomást, védik a bőrt és a védenek a szuvasodás ellen, csökkentik a rák kialakulásának veszélyét, sőt lassítják a sejtek öregedési folyamatát.