TEEKANNE tea és egészség

A tea különleges ital, ami testnek és léleknek egyaránt jó. A több mint 150 összetevő alkotta finom aroma és a kellemes íz önmagában a nyugalom érzését adja és mozgósítja belső energiáinkat.

A tea azonban sokkal több, mint csupán egy jó ízű ital.

Az egészségre gyakorolt pozitív hatását már évezredek óta ismerik. A tudósok néhány évtizede észrevették, hogy a teaivók sokszor egészségesebbek, mint azok, akik nem isznak teát.

Kevésbé fordul elő körükben a rák és a zöld hályog, a szív- és érrendszeri betegségek és a szuvasodás. Sok tudományos tanulmány igyekezett feltárni ennek az okait.

A teában lévő anyagok

A modern elemzési módszerek egyre több és több teát alkotó anyagot tárnak fel. Mostanáig több mint 400 anyagot találtak. A legfontosabbak a polifenolok (korábbi nevükön tannin, vagy csersav), ami kb. 30%-t tesz ki, valamint a koffein, ami 5%-ban van jelen.

Egyéb anyagok: az illóolajok, nyomelemek, ásványi anyagok, enzimek, aminosavak, vitaminok, fluorid és még sok egyéb. A tealevelek fehér, sárga, oolong, vagy fekete teává való feldolgozása során egyes alkotóelemek változatlanok maradnak, de a polifenolok egy része átalakul és más anyagok jönnek létre. Új katechin vegyületek jönnek létre, pigment szabadul fel, és az ízük is megváltozik. A zöld és fehér teákban fordul elő a legmagasabb katechin szint, különösen az epigallokatechin gallat, amit számos szerző fontos antioxidánsként azonosított, mert ezeknél a legalacsonyabb a pigmentté, vagy más aktív alkotóelemmé való átalakulás.

Mitől olyan egészséges a tea?

A sok aktív alkotóelem együttes hatása, a polifenolokkal együtt nem csupán stimulál a koffein segítségével, de védelmet is nyújt a mindennapi károsodásokkal szemben, különösen rendszeres fogyasztás esetén.

Mik azok az antioxidánsok és hogyan működnek?

Az antioxidánsok megkötik a szervezetben lévő káros “szabad gyököket". A szabad gyökök az anyagcsere során keletkeznek a szervezetben, de akkor is létrejönnek, ha a szervezet káros környezeti hatásoknak, cigaretta füstnek, vagy UV sugárzásnak van kitéve. Ha a szabad gyökök nem kerülnek megkötésre, károsíthatják a szervezetet és a DNS állományt, és rákot is okozhatnak. Az antioxidánsok különböző módon gyakorolnak jótékony hatást a szervezetre, például azzal, hogy erősítik az immunrendszert, megakadályozzák az érrendszeri betegségeket és a magas vérnyomást, védik a bőrt és a védenek a szuvasodás ellen, csökkentik a rák kialakulásának veszélyét, sőt lassítják a sejtek öregedési folyamatát.

Az egészséges szívért
Sajnálatos módon a nyugati országokban a szív- és érrendszeri betegségek jelentik az elsődleges halálokot. Az érelmeszedés az artériák szűkületét okozza és növeli a szívroham kockázatát. Tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a teában található antioxidánsok legalábbis csökkentik az erekben a lerakódásokat, ezáltal segítenek megőrizni a szív- és érrendszer állapotát. Ez azt jelenti, hogy a teaivóknál jóval kisebb az érelmeszesedés és a szívroham kockázata. A zöld és fehér tea különösen sok antioxidánst tartalmaz. Ezért egy csésze tea szó szerint jót tesz a szívnek.
Forrás: Dr. Eva-Maria Schröder, Tutzing (a Rotterdami tanulmány megállapításai)
Az erősebb immunrendszerért
A Kínában mintegy 3000 éve gyógyszerként és italként fogyasztott zöld tea számos pozitív hatása és egyedülálló íze miatt hamar népszerűvé vált. A szervezet egyensúly-hiánya okozza a “szabad gyökök" létrejöttét, amelyek megtámadják a sejteket és károsítják az egészséget. Számos tanulmány rámutatott arra, hogy a zöld teában lévő antioxidánsok semlegesítik ezeket a szabad gyököket és erősítik az immunrendszert.
Forrás: Prof. Peter Imming, Gyógyszervegyészeti Intézet, Philipps Egyetem, Marburg.
A jó koleszterin szintért
A nagy mennyiségben fogyasztott fekete, de különösen a zöld tea jelentősen csökkenteni tudja a koleszterin szintet – az LDL koleszterint (alacsony sűrűségű lipoprotein, ami nagy kockázati tényezőt jelent a szívroham és az agyvérzés szempontjából) akár 16%-kal. Egy kínai tanulmány jutott erre a megállapításra, még a tudósokat is meglepve vele. Ez azt bizonyítja, hogy a tea csökkenteni tudja a koleszterin szintet.
Forrás: Dr. David Maron, Vanderbilt-Universität (Nashville/Tennessee)
Az elegendő mennyiségű folyadék bevitelért
A fizikai és szellemi egészség fenntartásához nélkülözhetetlen elegendő mennyiségű, legalább napi 2 liter folyadék fogyasztása. A teaivók könnyedén tudják teljesíteni a napi folyadékbevitelt, plusz még kellő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot is juttatnak a szervezetükbe. A fekete és zöld teának nincs kalória értéke, frissíti a testet és a szellemet, és jó íze van. Ezáltal ideális szomjoltók.
Forrás: Dr. Christian Matthai, Dr. René Wenzl; a “Heilsame Nahrung” könyv szerzői
A feszes, egészséges bőrért
A nap UV sugárzása károsítja a sejteket, idő előtti bőröregedést, leégést, sőt esetlegesen bőrrákot okozhat. Ezért nagyon fontos, hogy védjük a bőrt a káros sugárzástól. A zöld teában lévő antioxidánsok védik a szervezetet a napsugárzás okozta bőr károsodástól és hosszabb ideig megőrzik a bőr fiatalságát és rugalmasságát. A zöld teában található ásványi anyagok és a C vitamin megakadályozzák a ráncképződést, és gyorsítják pl. a leégés utáni gyógyulást.
Forrás: Katrin Raschke, Professor Helmut Mann
A több energiáért
A benne található koffeinnek és polifenoloknak köszönhetően a tea nemcsak frissít, de fokozza a koncentrációt és energiát ad a szervezetnek. A kávéval ellentétben a tea lassan engedi ki koffein tartalmát, ezáltal hosszabban tartó élénkítő hatása van. Másik előnye: a tea hatását szabályozhatjuk az áztatási idővel. Ha rövid ideig (2–3 percig) áztatjuk a teát, elsősorban koffeint fog tartalmazni, a polifenol tartalom 4–5 perces áztatás után emelkedik, ezáltal a tea nyugtató hatással van a gyomorra.
A rák kockázatának csökkentése
Számos tudományos vizsgálat kimutatta, hogy nagy mennyiségű zöld tea (legalább napi 10 csésze) rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a rák kockázatát. Különösen hatásos a gyomor és bélrendszeri rákok megelőzésében. A védelmet elsősorban az antioxidánsok és a C vitamin biztosítják, amelyek bőségesen megtalálhatók a zöld teában. A teának nemcsak megelőző hatása van, de a meglévő daganatok növekedését és az áttételek kialakulását is megakadályozza.
Forrás: Dr. Barbara Bertram, Német Rákkutató Központ, Heidelberg
A ragyogó mosolyért
Napi egy csésze tea akár 50%-kal is csökkenti a fogszuvasodás kockázatát! Ez mindenekelőtt a teában található fluoridnak köszönhető, ami erősíti a fogzománcot és a fogakat. A teában lévő antioxidánsok szintén segítenek megelőzni a fogszuvasodást, mert antibakteriális hatásuk gátolja a lepedékképződést. A szuvasodásnak semmi esélye!
Forrás: Ulrich Engelhardt, Élelmiszerkémiai Intézet, Műszaki Egyetem, Braunschweig
A teaivás bizonyítottan hozzájárul a jó egészséghez.
A tea, különösen a zöld tea nagyon hatékony antioxidánsokat tartalmaz,amelyek semlegesítik a szervezetben lévő un. szabad gyököket, és nagyon pozitív hatással vannak az emberi szervezetre és az immunrendszerre. Számos tanulmány bizonyítja, hogy a tea segít megelőzni a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kialakulását, csökkenti a koleszterin szintet, sőt még a rák megelőzésében is hatásos. A teaivás további jótékony hatása, hogy lassítja a szervezet sejtjeinek öregedési folyamatát. A benne lévő számos ásványi anyag, így a fluorid, a vas, a cink, a kálcium és a kálium hozzájárulnak a jó fizikai közérzethez, egészségesen és fitten tartják a szervezetet.
Forrás: Dr. Christian Matthai, Dr. René Wenzl; a “Heilsame Nahrung” könyv szerzői

Vanília-Rooibos karácsonyi süti

Karácsonyi klasszikus különleges módon elkészítve.

Nézze meg a receptet

Szerencse kis csészékben

A hihetetlenül ízletes eperkrémes cupcake-k örömet okoznak Önnek.

Nézze meg a receptet

TEEKANNE a facebook-on

Látogasson el facebook oldalunkra és fedezze fel a tea és a TEEKANNE érdekes ...

Fedezze fel a TEEKANNE-t a facebook-on.